Skip to content

Mag je zomaar flyeren?

Mag je zomaar flyeren

Je wit je dienst graag onder de mensen brengen, je restaurant graag vol hebben of je producten verkopen. Een flyer kan daar heel goed bij helpen, maar mag je zomaar flyeren? Wat mag wel en wat mag niet? In deze blog leggen we uit waar je als ondernemer op moet letten.

Aanbieding via de brievenbus

Wanneer je je ongeadresseerde folders of flyers bij potentiële klanten in de brievenbus stopt, dan moet je letten op de NEE/NEE en NEE/JA – stickers. Bij beide stickers mag je geen folders in de bus gooien. In sommige gemeentes gelden de Ja-stickers, let hier op!
Op waardecoupons en voordeelbonnen moet duidelijk de geldigheidsduur worden aangegeven en andere beperkingen. Je moet jouw aanbieding goed omschrijven, inclusief een einddatum. Anders staan er in 2028 weer mensen bij je op de stoep die een gratis product komen innen.

Flyeren op straat

Zonder vergunning flyeren op straat is afhankelijk van de gemeente. Een zogenaamde flyervergunning is vaak verplicht. In Amsterdam betaal je al ruim €112,- voor de aanvraag. Er bestaan geen eenduidige landelijke regels voor het flyeren. Vraag bij je gemeente na of je een vergunning nodig hebt om te flyeren, het hangt gewoon helemaal per gemeente af wat voor regels ze hanteren. Er is dus geen antwoord te geven op de vraag of je een vergunning nodig hebt voor het flyeren. Doe dus eerst navraag bij de gemeente, voordat je flyers laat drukken. Sommige gemeentes hanteren een streng beleid en heb je een vergunning nodig, terwijl andere gemeentes heel soepel zijn. De prijzen verschillen daarin ook per gemeente. Wel is het zo dat er een opruimplicht geldt. Veel flyers worden door het publiek op straat gegooid en jij bent daar verantwoordelijk voor. Je moet er dus voor zorgen dat het terrein schoon achtergelaten wordt.

Waarom vraagt de gemeente een vergunning?

De reden dat een gemeente een vergunning voor het flyeren vraagt kan zijn om problemen te voorkomen. De gemeente checkt onder andere of de boodschap op de flyers niet aanstootgevend of een opruiend karakter heeft. Het kan ook zo zijn dat dergelijke boodschappen een gemeente in de problemen kan brengen. Daarom is het van belang dat de gemeente weet welke boodschap je wilt verspreiden. Een normale reclameboodschap van jouw product, restaurant, evenement of winkel zal dan ook niet leiden tot problemen bij een vergunningsaanvraag.